Чуждите праскови по-предпочитани от нашите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вносът на гръцки праскови удари българските производители. За това алармираха от Организацията на производителите на българска праскова. В момента плодовете, произведени в България отлежават или се изкупуват на ниски и неприемливи цени. Освен това производителите се оплакват и от големи загуби в реколтата от праскови. Това споделиха те пред Веселин Цветанов за "Денят започва" по време на традиционния Празник на прасковата, който се провежда в село Гавраилово край Сливен.

Според производителите на праскови, пазарът в момента е в състояние на пълен хаос. Заради това, че Русия е вдигнала митата за преминаване, Гърция вече не изнася плодове към тях, както и към Полша, Украйна. Друг фактор е и силното присъствие на пазара в Русия от Испания с по-ниски цени на прасковите. И така Гърция е загубила позициите си там и целият износ на праскови е насочен към България.

„ Поне 80% в момента е гръцка прасковата. Просто всички борси във Варна, Пловдив и Бургас са залети от гръцка праскова.

Всяка вечер пристигат тировете. Нормално е. Голяма държава сме. Ние трябва да се научим как да реализираме нашата продукция на север. Да се научим как да правим износ навън. А не само как да разчитаме на вътрешния и румънския пазар.

Винаги съм казвал, че нашата основна цел е да правим износ на север от нас. Това да бъде Украйна, Полша, Русия, там където можем да имаме пазар за нашата стока“, каза Коста Петров – управител на Организация „Производители на българска

праскова“.

Според него българското производство на праскови е неконкурентоспособно спрямо останалите страни заради остарелите сортове, а в тази посока не се прави нищо.

„ Нашето овощарство работи със сортове, които са отпреди Втората световна война. Не може ние да се опитваме да работим

с вериги от Германия и Холандия. Те казват: Какви са тези сортове? Защо нямате като италианските и испанските? Просто от държавата нямаме подкрепа тези сортове да бъдат вкарани. Да бъдат подменени“, пояснява Коста Петров.

Залетият пазар с вносни праскови тревожи производителите. Освен ниските изкупни цени, те негодуват и за отпуснатите им субсидии от Европейския съюз. У нас производителите получават по 15 евро на декар, а в Гърция са достигали и до 150 евро.

Успоредно с проблема с ниските изкупни цени, производителите на праскови се оплакват и от огромни загуби тази година.

„С тези препарати, които купуваме, дали са фалшиви или не, има загуба. Има масово гниене по плодовете. Има и някои

дръвчета, от които не можеш да откъснеш и един плод“, сподели Петър Велчев – производител на праскови.

Въпреки проблемите с пазара, много от жителите на Долината на прасковите край Сливен и тази година ще направят прословутата си прасковена ракия. Баба Стефанка е станала емблематична със своята огнена течност в с. Гавраилово и на

Празника на прасковата.

„Е, по-хубава е, по-вкусна. Хасъл прасковена. Да ви почерпим ли? Пийте. Тази е 57 градуса" , разказа баба Стефанка.

Производителите на праскови очакват края на сезона им в Гърция, за да успеят да реализират своята продукция. А дотогава реколтата им ще застоява, а част от нея ще бъде бракувана, споделиха още те.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад