COVID-19 и демографските процеси в Европа и България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Връзка между средната възраст на жертвите на COVID-19 и демографията може да се открие в очакваната средна продължителност на живота, отбеляза експертът.

Доц. д-р Георги Бърдаров - заместник-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски": Италия е една от най-застаряващите нации в света. В България също има такива процеси, но тук не е толкова висока средната продължителност на живота - тя е на предпоследно място от целия ЕС, но пък имаме много малък контингент младо население.

По думите му целият свят, особено Европа, интензивно застарява - данни сочат, че миналата година за пръв път в човешката история хората на 65 плюс години са повече от хората под 5-годишна възраст.

Доц. д-р Георги Бърдаров - заместник-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски": По пътя на тази логика там, където имаме най-застарели общества - Италия, Испания, имаме такива проблеми. От друга страна, Германия също е много застаряла нация, а има много по-добри показатели. Тоест не само демографията оказва влияние, а и устройствата на обществата, начинът на живот, начинът на съблюдаване на мерките и правилата.

Какво още каза експертът вижте във видеото!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад