Д. Главчев: Ще поддържаме идеята за финансиране от физически и юридически лица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма политически игри, ние сме последователни в нашата позиция по повод на 1 лев субсидия, подчерта Главчев. И припомни, че още през ноември 2016 г. Борисов е казал, че ГЕРБ ще подкрепи резултата от референдума, тъй като за този референдум са гласували 2.5 млн. души.

"Ние още 2016 г. за пръв път внесохме проект за решение в Народното събрание в подкрепа на референдума, в началото на 44-то Народно събрание първата ни законодателна инициатива беше същата. Отново не се събра необходимата подкрепа", каза депутатът от ГЕРБ.

На референдума беше гласуван 1 лв. на глас субсидия, а не бизнесмени да финансират партии. Димитър Главчев обясни, че всички партии казват, че 1 лв. е недостатъчен за функционирането на партиите и трябва по някакъв начин да се финансират. На референдума хората казаха, че не искат да се плаща от техните данъци на партиите толкова пари, но никой не е казал обаче, че не иска да има партии, изтъкна бившият председател на НС.

"Нормално е партиите да се финансират - идеята това да става от физически лица или юридически лица е възможна, само че при строго изсветляване на тези, които дават парите", подчерта Димитър Главчев.Според него така ще стане ясно кой плаща и ще се следи как партията гласува, когато някой е дал парите.На въпрос бизнесмени ли ще си купуват партии или политиците ще си взимат на безценица бизнесмени, използвайки лостовете на властта, Главчев потвърди, че такива рискове съществуват. С допълнително законодателство това може да се елиминира до минимални размери, заяви Димитър Главчев.Депутатът от ГЕРБ беше категоричен, че ще поддържат идеята си за финансиране от физически и юридически лица, но при много сериозни условия и внимание всичко да бъде светло.