Д-р Гълъбова: Рано се успокоихме за вируса, защото има разнопосочни послания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Успокоихме се твърде рано за коронавируса, защото получавахме разнопосочни послания. През цялото време се налагаха някакви мерки, които не бяха достатъчно добре обосновавани, а това веднага пораждаше реакция на съпротива. Виждахме как тези, които ни казваха да спазваме тези мерки, самите те не го правеха. Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Цветеслава Гълъбова - директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", в отговор на въпрос дали хората пренебрегнаха предпазните мерки.

Животът под напрежение се понася различно и психически здравите хора ще преминат през ограниченията с малко щети, отбеляза д-р Гълъбова.

"Проблемът е за невротичните хора, за хората с тревожни разстройства", уточни тя и добави, че след година ще има яснота за психичните последици от преживяното напрежение.

При евентуално връщане на по-строги епидемични мерки хората ще реагират различно от първия път - този път "няма да се получи" да са дисциплинирани и да се вслушват в указанията, прогнозира д-р Гълъбова.

"Защото сезонът е друг - беше студено и хората бяха склонни да не пътуват. Освен това вече сме изкарали една дълга изолация и хората вече имат потребност пътуват и да се виждат с близки и приятели, да се прегръщат, да се целуват, защото ние сме много социални", продължи тя.

Целия разговор вижте във видеото.