Д-р Таня Андреева за проблемите в здравеопазването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Фондът за лечение на деца в чужбина е имал проблеми преди аз да стана министър и преди д-р Станкова да бъде назначена за директор, това показва и проверката на вътрешния одит, подчерта в студиото на "Още от деня" д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването. За мен е важно фондът да работи и затова е създадена група, която да предложи промени в правилника и методиката на Фонда за лечение на деца в чужбина. За нас е най-важно в спешен порядък да се разглеждат досиетата и децата да получават своето лечение, но за 99% от забавянията причината е обективна, каза д-р Андреева. Работата на работната група за фонда под председателството на проф.Пилософ е към своя край и другата седмица се очаква да представят предложенията си, които ще бъдат обсъдени, тогава ще се реши и съдбата на д-р Ива Станкова, съобщи министърът на здравеопазването.

В интервю за БНТ по телефона д-р Станкова изрази увереността си, че се справя с работата си като директор на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Д-р Андреева коментира и предложението на Министрество на здравеопазването за затягане на санкциите срещу нарушителите на закона за  забрана на тютюнопушенето в закритите помещения, като подчерта, че са получили множество сигнали за нарушаване на този закон. Експертите в министерството готвят мерки за затягане на санкциите, но и мерки за контрол на проверяващите, за да се осигури максимално спазване на закона. Предложенията за тези мерки са качени на сайта на министерството, предстои и общественото им обсъждане, съобщи министър Андреева.

Няма никакъв спор за това, че предишните 4 години управление доведоха здравеопазването до разруха, подчерта д-р Таня Андреева. Лечебните заведения разходват много повече отколкото е бюджетът на НЗОК, гласуван от депутатите,и като принципал на държавните и държавно-общински заведения съм притеснена, че няма да достигне ресурс за изпълнение на медицинската им дейност. Трябва да се намерят по-гъвкави механизми за регулиране на разходването на средства за дейността им, която в немалка част е недофинансирана. Надявам се, че след въвеждането на националната здравна карта и реформата в болничната помощ, колкото и болезнена да е тя, трябва да се реализира, защото това е единственият път за спасяване на лечебните заведения.

Акценти