Д. Танева: Фокусът ще бъде земеделският производител и предприемачът в българското земеделие

Предаване: Бразди, 20.12.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Държавата дължи извинение на българския земеделски производител, защото влязохме във втори програмен период и за втори път ние изпращаме една нулева година", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева за предаването "Бразди" на БНТ.

От 426 забележки, получени от Министерство на земеделието, 380 са комуникирани с Европейската комисия и са приключени, съобщи тя и допълни, че до края на годината ще се постараят да финализират и изпратят и останалите забележки, като дори и в последният ден да изпратят подобрената версия на Програмата за развитие на селските райони за периода 2015-2020 г. Министър Танева беше категорична, че фокусът в нея ще бъде земеделският производител и предприемачът в българското земеделие, а не всички останали възможни бенефициенти, които обслужват земеделската дейност. Земеделският министър припомни, че бюджетът на тази програма в сравнение с първия програмен период е ограничен.

Десислава Танева заяви, че ако получат неофициално одобрение на програмата, напролет на риск на държавата, където той е минимален, ще отворят първо мярката за земеделска техника 4.1 - за инвестиции в земеделски стопанства, и "Млад фермер".

От следващия програмен период, в края на 2015, за първи път българските животновъди ще получат чувствително увеличение на подкрепата на глава животно, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след като се запозна с репортажите. Проблемът с пасищата и мерите – те се чертаят и заявяват за субсидии от хора, които нямат и едно животно. От следващата година пасищата и мерите, когато са общински или държавен фонд, да бъдат първо разпределяни само между животновъди по норма на животно, вторият етап от процедурата – когато нормата за брой животно се изпълни, да има състезателна процедура между самите животновъди и чак тогава, ако остане свободен фонд, да бъде на свободен принцип, както е и сега, коментира министър Танева следващите решения на проблемите на фермерите. Процедурата е сложна, но чрез нея ще се свали цената на ползване на пасищата и мерите, ще има подкрепа на сектора, убедена е тя. Тя заяви, че създаването на допълнителна администрация няма да помогне на планинското земеделие.

Министърът на земеделието коментира и кражбите на селскостопанска продукция и имущество, предложи някои мерки, но подчерта, че с проблема не могат да се справят от днес за утре.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад