Дарил Кейгъл и политическата карикатура по света

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В лекцията си Кейгъл говори за ролята на политическата карикатура в американските медии и за свободата на словото и печата. На 9 октомври любителите на карикатурата имаха възможност да чуят лекцията на Дарил Кейгъл, както и да се запознаят с някои от актуалните му карикатури.

Кейгъл е рисувал карикатури за редица издания и компании, сред които Tribune Media Services, Midweek и Honolulu Advertiser. През 2000 г. става карикатурист на Slate.com, a през 2005 г. започва да работи за сайтовете msnbc.com и NBC news.com. Работил е за „Мъпетите“ в продължение на 15 години, като илюстрира редица книги, списания и други продукти.

Карикатурите на Дарил Кейгъл се разпространяват в над 850 вестника. През 2001 г. Дарил Кейгъл основава нова асоциация от карикатуристи - Cagle Cartoons,Inc. (www.CagleCartoons.com), която разпространява както работите на Кейгъл, така и тези на седемдесет други редакционни карикатуристи и колумнисти до възможно най-голям брой издания. Дарил Кейгъл е бивш президент на Националното дружество на карикатуристите и на Фондацията на Националното дружество на карикатуристите.

На въпрос за свободата на изразяване в САЩ Дарил Кейгъл отговори, че карикатуристите имат "доста голяма свобода". Според него повече от половината негови колеги по света живеят в страни, където няма такава свобода. Има карикатуристи в затвора. В много държави се налагат глоби и санкции срещу карикатуристи. На много места политическите лидери са нетолерантни към карикатуристите. В някои страни нашият уеб сайт е блокиран и ние сме постоянни жертви на хакерски атаки, често идващи от държавни агенции.

Дарил Кейгъл, карикатурист от САЩ:
"Много е трудно е да бъдеш политически карукатурист по света. доста трудно е и тук, с вашите съседи, защото в Турция има колеги в затвора или които са изллезли току-що от затвора. В Унгария също имаме колеги, които са жертва на различни репресии. Дори в Европейския съюз, например, в Словакия Мартин Шулти, беше изправен пред Върховния съд."

Според американския карикатурист в много случаи държавите използват съдебната система срещу карикатурстите. В Щатите обаче, по думите му, има значителна свобода на изразяването за карикатурстите.

Кейгъл сподели опасенията си за България във връзка с новия вестник "Прас-Прес", чиито съосновател Христо Комарнитски е също в групата на американския карикатурист.

Дарил Кейгъл, карикатурист от САЩ:
"Той е може би единственият българския карикатурист, когото американците познават, защото ние разпространяваме неговите карикатури, те са много хубави и това е много представително за България... но когато авторите на "Прас-Прес" се опитват да го разпространяват, вестниците са изземвани от камионите и тъй като карикатуристите са мерило за свобода на словото, от наша гледна точка този пример в България говори много лошо за страната."
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад