Ден за почит към жертвите на комунизма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първи февруари е ден за признателност и почит към жертвите на комунизма. Гости в студиото на „Денят започва с култура“ бяха проф. Ивайло Знеполски, един от съоснователите на Института за изследване на близкото минало, журналистът Христо Христов, създател на сайтовете „Desebg”, „Agentibg” и новия сайт „Памет 1944-1989“, и социологът Любомир Пожарлиев.

„Някак възпоменателните дати увисват във времевото пространство и според мен отшумяват след това, тъй като в нашето общество не се е провел нито сериозен дебат, нито е извършена сериозна политическа и културна педагогика, така че съзнанието за това какво представлява близката история, какво се е случило, какви са нашите връзки с това близко минало, не са във фокус на вниманието“, каза Знеполски. Според него три са основните посоки, по които тече тази „забрава“ и това „загърбване на проблема“. Едната е внушаването за симетричността на насилието. „Оказва се, че преди 9-ти септември, преди промяната, е имало насилие. След това е някакво резонно отмъщение, възмездие и т. н. Една изцяло погрешна и манипулативна теза“, каза Знеполски. „Втората теза е неслучилото се в България разминаване в критериите и бунтът на поколенията, т. е. децата в България не се разбунтуваха срещу бащите“, продължи той.

„Докато през поведението на политическата класа, през образованието и през медиите не се изработи една национална, отговорна стратегия за преоценка на миналото, ние няма да можем да покажем някакво друго различно съзнание“, категоричен е Знеполски.