Десислава Танева: Контролът върху качеството на храните е на анализа на риска

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Контрол върху качеството на храните има. Официалният контрол се извършва от Българска агенция по безопасност на храните, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Този контрол е както в магазинната мрежа, така и във всички предприятия, които произвеждат съответните храни, допълни тя. Контролът е на анализа на риска. Имаме общо 1 200 лица, които контролират около 120 000 регистрирани обекта за производство и продажба на храни, посочи министър Танева.

По думите й в момента на пазара се предлагат различни млечни продукти, чийто етикет трябва да ни информира какво е съдържанието. Това е отговорността на официалния контрол в лицето на Българска агенция по безопасност на храните, каза тя. Министър Танева призна, че при проверките, въпреки че са на анализа на риска, се откриват разминавания. „Вече сирене може да има както произведено от сурово прясно мляко, така и такова, което е със заместители. Този продукт, който се продава както в нашата страна, така и във всяка стана член на ЕС, се продава като безвреден. Той трябва да е етикетиран и да показва истинското съдържание и е значително по-евтин от другия”, подчерта министърът.

Нужен е задълбочен анализ дали да се въведе т. нар. данък “вредни храни”, защото ефектът от него е спорен, обясни министър Танева. Днес министерството е изпратило своето становище по темата на здравния министър Петър Москов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад