Десислава Велковска за забраната на износ на дефицитни лекарства

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С предложените промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се предвиждат мерки, които да ограничат износа на лекарствени продукти извън територията на България. Това ще става, като бъдат създавани два списъка - единият от тях ще е на наблюдаваните лекарствени продукти. В него ще влязат всички лекарствени продукти, за които в период от три месеца назад в Изпълнителната агенция по лекарствата са получени уведомления от притежателите на разрешения за употреба за планиран износ от територията на Република България, обясни Велковска и допълни, че вторият ще е ограничителен списък. В него ще влизат лекарствените продукти от първия списък, за които има информация за липса или недостиг на територията на държавата. Тя беше категорична, че това ще бъде много стриктно следено.

Десислава Велковска уточни, че в законопроекта се предвижда изграждането на електронна система, която ще проследи целия път на лекарствения продукт от влизането му на територията на България до търговците на едро, колкото и да са те, и след това пътя на лекарството до аптеките - външни или болнични. По този начин се обхваща целият път и цикъл на лекарството и така ще се гарантира наличието на количествата лекарства, необходими за българските пациенти.

Относно криминалния износ на лекарства от територията на България Министерство на здравеопазването няма как да се намеси, подчерта тя и открои, че това е предмет на разследване на други органи. "Министерство на здравеопазването с този законопроект не забранява износа на лекарства. Ние само ограничаваме този износ само за определен период от време, като нашата цел е лекарствените продукти да останат на българския пазар и така ще бъде осигурено качественото лечение на българските граждани", каза още тя.


Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад