Децата и сексуалното образование - кога и как да се преподава в училище?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите на Красимир Богданов образователната програма е включвала прекалено сложни и дискусионни теми, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве и е предназначена за деца в много ранна възраст. Такъв тип образование, разбира се, има своя смисъл, но е редно да е под котрола на МОН и да е в интегрираната програма. "Но на деца в началния курс на обучение да се представят, и то по доста спорен начин, теми, които са свързани със сексуалността, за нас е неприемливо", подчерта Богданов.

Според Иван Игов децата в 4. клас не са малки и дори 3-4-годишните задават въпроси, свързани със секса на родителите си. "В много голяма степен родителите се объркват и не знаят какво да кажат, по-късно се объркват и учителите." Той беше категоричен, че въвеждането на тази програма е много закъсняло. В България се е увеличил броят на заразените с ХИВ. На едно от първите места в Европа сме по забременели под 14-годишна възраст деца, посочи той. "За миналата година те са около 2000. Само миналата година над 350 човека се разболяха от СПИН", изтъкна Игов.

Красимир Богданов уточни, че притеснителното в случая е опитът на различни фондации по спорен начин да представят на подрастващото поколение темите, свързани със сексуалността.

Иван Игов пък контрира, че това е измислена идеология, защото в английския език думата джендър означава "пол".

Вижте още от разговора във видеото.