Детски играчки на 2000 години

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Античните детски играчки са открити при разкопки в единствения по рода си керамичен център в Югоизточна Европа, който се намира в Павликени и са от периода на втори и трети век от новата ера.

Нели Цонева – директор на РИМ-Павликени: "Имаме великолепни екземпляри, като детските глинени кончета, петлета, различни човешки фигури, играчки, кончета, всичко... децата са си винаги деца и през 2-ри век и сегашните деца винаги биха се радвали на една оригинална и хубава играчка!"

Събраните експонати от двата исторически музея, които са изложени в Павликени, са над 200. След керамичните играчки, в детския свят навлизат дървените, като в повечето случаи те били изработени от самите деца.

Нели Цонева – директор на РИМ-Павликени: "Показваме и едни много оригинални кубчета, които са от 1933 година, на тях се показват не само цифрите, буквите, но на една от страните на всяко едно кубче е изобразен ликът на някой от българските възрожденци. Т.е. децата от най-ранна възраст са били обучавани да познават образите на тези велики личности!"

Сред запазените експонати е и рядко срещана порцеланова кукла, която била изработена през 1926 година в Германия.

Сашка Кирилова – уредник в РИМ-Павликени: "Така че с това се надяваме, че ще привлечем днешните деца, за да видят с какво са играли техните майки, баби дори, как децата през Възраждането сами са си правели играчките!"

На специални табла има и илюстровани картини с любими детски игри от миналото като дама, народна топка, стражари и апаши. Изложбата ще остане в РИМ в Павликени до края на месец юни.