Детското насилие - филмови сюжети като част от реалността

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кинокритикът Димитър Дринов, журналистът Владислав Апостолов, психологът д-р Елена Александрова и режисьорът на „Лов на дребни хищници“ Цветодар Марков гостуваха в студиото на „Денят започва с култура“. Те коментираха темата за връзката между детското насилие и филмовите сюжети, изпълнени с агресия.

„Не би трябвало да има забрана за насилието в киното, защото съм на мнение, че то не възпитава насилие у децата по никакъв начин. Това нещо идва от средата, в която израстват децата. Ако това предполага някакъв тип насилие, естествено бой вкъщи, тормоз в училище, това може да води до такива неща. Примерно да влезе някой и да убие зрителя в киното, не смятам, че това е реакция на филма, който съм гледал преди това. Смятам, че е реакция на всички тези сложни проблеми, които се случват в нашето общество. Задължително киното трябва да има тази функция да осмисля“, каза Дринов.

„Ние сме виновни за това, което става с нашите деца, защото те имат три места, където гледат, виждат, усещат и трябва да се научат на нещо – училище, дом и улицата. И ако тези места им говорят агресивно… Какво харесваме? Това, което виждаме. Не можеш да харесаш, нещо, което не си видял, или да не го харесаш, т. е. ние им показваме този свят, той е нашият свят”, заяви Марков.

Д-р Елена Александрова е също на неговото мнение и продължи: „Децата трябва да бъдат информирани, но информацията да бъде адекватна на възрастта, на емоционалното състояние на детето и това нещо се случва най-напред в родителството. Много е важно детето, каквото и да му се е случило на улицата, да бърза да се прибере вкъщи, да съобщи и да потърси закрила“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад