Дискусия за екологичната ни култура

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

3-годишният мораториум за изсичане на гори, наложен от правителството, и скорошните протести от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ провокираха дискусия в студиото на „Денят започва с култура“ с Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, Янина Танева, Александър Дунчев, природозащитник от WWF България.

„Основните проблеми с опазването на природата в България са желанието ние да се развиваме като общество, ползвайки се от природните ресурси“, заяви Александър Дунчев. В повечето случаи проблемите възникват от това, че се губи балансът между желанието да се развиваме и изискванията на природата тя да бъде съхранена във вид, който да не допусне нейното унищожение. Законите не се прилагат и от там се губи балансът, добави той.

Според Димитър Кенаров липсва общност не само в планините, а и в градското пространство изобщо и често живеем изолирани един от друг. Какво по-общо пространство от горите? Когато не виждаме градското пространство като общо, как можем да видим и горите като общи пространства, попита той.

За Янина Танева също е важно изграждането на общност с близки ценности, които не е задължително да бъдат в един етичен кодекс.