Дискусия за споразумението СЕТА: Има проблеми и те трябва да се дискутират

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ваня Григорова е категорична, че СЕТА е по-скоро политическо. Тя цитира данни на ЕС, според които очакваният ръст на европейската икономика в резултат от СЕТА е 0,01 % от настоящия БВП на съюза. Всъщност СЕТА предварително в сила през септември 2017 г. почти всички условия вече се изпълняват и българското правителство нееднократно е заявявало, че огромната част от митата вече са отпаднали.

Григорова отбеляза, че залегналият в споразумението арбитражен съд е най-смущаващият, тъй като отваря вратите срещу демокрацията в ЕС. В подкрепа на това си твърдение тя каза, че има един регулаторен форум, в който двете страни: Канада и страните от ЕС трябва предварително да заявяват намеренията си за промени в законите, които трябва да бъдат обсъждани и едва тогава приемани.

Емил Хърсев се опита да разсее страховете, които според него, нямат основание.

"Има само два състава, по които е компетентен въпросният двустранен арбитраж, т. нар. "взаимен съд". Те са /компетентни по въпроси за/ спазване на правата за недискриминация на компании в другите страни и второ, за неспазване на ангажиментите на държавите по защита на инвестиции... Да не помислите, че канадските компании ще хукнат да ни съдят, примерно, за Закона за образованието или Кодекса на труда."

Хърсев подчерта, че темите за СЕТА и за визите нямат нищо общо помежду си, въпреки страната ни е поставяла като условие за присъединяването ни към споразумението отпадането на визите за Канада. Все пак финансистът призна, че съществуват проблеми, които трябва тепърва да се дискутират.