Документалният филм "Под сянката на Георги Марков"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер е премиерата на документалния филм „Под сянката на Георги Марков“. Гости в студиото на „Денят започва с култура“ бяха част от екипа на филма - сценаристът Весела Петрова и режисьорът Росен Елезов, за да разкажат повече за филма си.

„Искаме да покажем на хората всъщност неговото творчество и както с филма, така излязоха неговите пълни избрани съчинения на издателство „Сиела“, където всеки, който не знае кой е бил Георги Марков, какъв писател е той, може да ги прочете. Като ги прочете, ще си изгради една пълна представа, а не да казва: „Георги Марков – онзи, който го убиха с българския чадър“. Филмът всъщност е за неговото творчество, как той да бъде поместен в учебниците по литература в средното училище“, каза Петрова.

„По-сериозните тайни служби бяха в Москва, откъдето беше и организирано неговото убийство, т.е. не организирано, но с тяхно съдействие беше осъществено, което е и част от темата във филма, разбира се, неизбежно е. Това, което аз съм се старал, е да го пресъздам в някакъв диалог с любовта като герой, във филма присъства любовта през майката, дъщерята. Личностите, които се мъчат по някакъв начин да реабилитират неговото име в нашия литературен живот“, каза Елезов.

Премиерата на филма „Под сянката на Георги Марков“ е тази вечер от 18:30 часа в Дом на киното.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад