Доц. Чорбанов: Готови сме да сглобяваме прототип на ваксина срещу COVID-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Търсенето на ваксина срещу COVID-19 напредва в цял свят и вероятно през есента ще има доста прототипи. Ваксината срещу COVID-19 няма да е класическа ваксина, позната ни от стотина години, и най-вероятно ще бъдат легализирани няколко, прогнозира в Сутрешния блок на БНТ доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

България също ще има протопит и това е повод на гордност, отбеля той.

Доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН: Прототипът представлява една изключително силно интелектуално упражнение, за да се стигне до него. Дали идеята ще бъде успешна или не, не се знае - не повече от 10% от научните експериментите са успешни.

По думите му българските учени вече са готови да сглобяват прототипа на ваксина срещу COVID-19.

Доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН: Концептуално и идейно всичко е ясно. Имаме единдоста голям проект, който е одобрен, и кандидатстваме за още няколко такива, защото имаме няколко алтернативни подходи, които бихме искали да ги изпълни всички. Така ще можем да покрием целия спектър на нашата идея.

Какво още коментира в студиото на предаването доц. Чорбанов вижте във видеото!