Д.Панкин:След кризата ЧБТР ще насочи приоритетите си към средния и малкия бизнес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите на Панкин миналата година портфолиото на банката е нараснало с 40% и са били постигнати всички цели.

"За тази година планираме да увеличим още повече портфолиото си - с 30-35% годишно. Но разбира се, в тази ситуация основният въпрос е промяната на приоритетите. Трябва да открим кои проекти ще бъдат най-подходящи за финансиране за нашите страни-членки така че да им помогнат да се справят с последиците от коронавируса."

Дмитрий Панкин обясни с какво се отличават банките за развитие - те имат подход, противоположен на традиционния. Докато търговските банки свиват дейността си и предоставят по-малко заеми, традиционната задача на банките за развитие е да предоставят повече кредити, за да подпомогнат страните да работят по-усилено и "отново да намерят нови приоритети в тази обстановка".

Директорът на ЧБТР каза още, че след дискусии с акционерите в последните години приоритетите са били ориентирани основно към инфраструктурни проекти, като за България такъв проект е бил летище София. Настоящата криза обаче ще наложи промени на приоритетите в посока към средните и малките предприятия, дори и след като тя отмине.

Според Панкин инфраструктурата ще остане важен приоритет, тъй като в Черноморския регион тя все още не е добре развита.

"Сега е необходимо да определим новите си приоритети в следкризисния период и, разбира се, като работим в тясно сътрудничество с българските банки и особено с Българската банка за развитие. Финансираме някои проекти съвместно с Българската банка за развитие... Приоритетът сега е първо да се помогне на банковата система, за да може банковата система да помогне на икономиката."