Дворците на народа

"Катедралите" на социализма - 5 сгради, символи на властта от близкото минало - в Белград, Берлин, Букурещ, Москва и София

Държава: България, Германия, Румъния
Година: 2017
Времетраене: 26 минути
Дворците на народа
За продукцията
Всички епизоди

Документален сериен филм

Сценарий: Борис Мисирков и Георги Богданов

Режисьори: Борис Мисирков и Георги Богданов

Монтаж: Ема Константинова

Звуков дизайн: Момчил Божков, СБФЗ

Продуцент: Мартичка Божилова, АГИТПРОП

Копродуценти: Filmtank, ICON Production

С подкрепата на: БНТ, Национален филмов център, Европейска програма "Медия и други медии от съответните страни

"Катедралите" на социализма

5 сгради - символи на властта от близкото минало - в Белград, Берлин, Букурещ, Москва и София

С обиколка в Русия, България, Румъния, Сърбия и Германия, "Дворците на народа" е голям проект, реализиран за 5 години в 5 държави , посветен на архитектурни образци, изградени от властващите, с различно "народно" послание ...

Дворецът на културата в София, Дом на народа в Румъния, Държавният университет в Москва, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин

Критерият на екипа за този избор се води от усещането за идеология в "катедрали" на социализма" - видимо представителни сгради, които смайват или потискат обществото. Филмите за всеки от "Дворците" се стремят да представят знаците от една епоха без оценка, но с интересен разказ за създаването и функционирането им.

Любопитни факти:

Паметта

Единствената съборена сграда е Дворецът на републиката в Берлин /съборен след падането на Стената/. Но, както споделя режисьорът Георги Богданов: "унищожаването на вещественото (сградно) наследство не изтрива паметта на обществото".

Размерите

Размерите понякога са рекордни. Румънският диктатор Николае Чаушеску събаря почти една четвърт от Букурещ, за да построи своя Дворец като "Дом на народа", /само сградата на Пентагона е по-голяма от него/, а "осветлението на всички полилеи вътре се равнявало на електропотреблението на 30-хиляден град".

Днес в Букурещ, в този уж нов европейски град, повече отвсякъде тежи параноята от социализма. Режисьорът Борис Мисирков споделя своя опит - как, в търсене на достъп за снимки, е съпътстван от "подозрение, наблюдение, бавни разрешителни процедури, предварително подбрани от службите места и личности, но авторите все пак успяват да разкажат това, което искат"

Наследството

От всички "сталинистки" сгради в Русия е избран Московският държавен университет. Освен че е най-голямата сграда в Москва, той има повече функции - там "учиш, спортуваш и живееш". В четирите кули на сградния ансамбъл има апартаменти за преподавателите, които "никога не се продават и отдават под наем, само се наследяват" и в тях от години живеят поколения на едни и същи семейства.

Символът

Единствената обединяваща сграда е Дворецът в Белград - с 6 салона, посветени и озаглавени с имената на бившите югославски републики от Федерацията, която вече не съществува. Сградата във форма на буквата "Н" е празна, но споменът за единството остава и на това място "Федеративна Югославия е жива". Дворецът на Федерацията в Белград е и най-интересната сграда от тази времева архитектура и образец за опазване на културно-историческо наследство.

Съвременността

Националният дворец на културата в София е най-модерната сграда от петте "дворци" - с оригинална сложна и стилна визия и изпреварващи времето си технологии на изграждане и функциониране отвън и отвътре, които даже още не са достигнати в съвременни "палати с мащаби". Освен това предназначението й е изпълнено. Националнитя дворец на културата наистина е място за представяне и разпространение на различни форми на култура - и в миналото, и днес /въпреки конференции, срещи и други политически събития, които все още разчитат точно на тази емблематична сграда от "социализма" за провеждането си/.

Отговорността

Вниманието към сградите не пропуска и "дворцовите хора" - тези, които от първия ден и повече от 30 години продължават да работят там, "по-дворцому предани" на институциите. И не става въпрос за идеология, а за друга професионална и историческа привързаност. Тези "дворцови хора" не могат да влияят на политиката, знаят, че не могат да спасят сградата, ако някой реши да я събори, но пазят създаденото с опит и отговорност.

Примерът пак е от Двореца в Белград, където куратор се противопоставя на следващия инициативен политик, решил една от залите да бъде разделена на две. Кураторът отговорил, че "ще напусне", защото "той не е там да разрушава, а да пази". Същият този човек е работил в един и същи кабинет през всички тези години, като минава
политически през пет държави.

Посланието

Изграждани в своето държавно време, "всяка от избраните сгради на социализма е претендирала да бъде най-голямата, най-високата, най-значимата, с часовник или без, но с мощно внушение за власт, изискващо страхопочитание и мнима народна гордост..."


*Впечатляващи с култ, тези архитектурни примери за "Дворци на народа" не са най-скъпите и най-тежките в дългата и пространствена история /и география/ на властта по света. Има много по-скъпи от тях /и без социализъм/, още по-пищни, разточителни и излишни, красиви или потискащи - "дворци" на ширина и височина" - и в Европа, и в Америка, и в Азия.

Всяко време със своите знаци. Следващите "дворци ЗА народа" изглежда се явяват МОЛ-овете и небостъргачите.

*zr

Дворците на народа| Агитпроп

"Дворците на народа" - документален филм за знакови сгради на комунизма| БНТ, Култура. БГ

Премиера с Наградата на публиката от Фестивала на документалното кино "ДОК-Фест" в Лайпциг, Германия /2018/

Номинация за най-добър документален филм от Гьоте институт;

Участие на Фестивали за документално кино в Бруклин, Брюксел, Будапеща, Копенхаген, Стара Загора, Шанхай /2018-19/