Е. Караниколов: Ударът върху микро, малките и средните предприятия е най-тежък

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„200 хиляди беше безработицата преди пандемията. В момента е около 280. Без мярката "60:40" щеше да има още 250 хил. безработни", отчете министър Караниколов, като даде за пример държави, където безработицата е над 10 на сто.

„Световните икономики затвориха, държавите обявиха рецесия, лидерите излязоха и казаха, че тази криза е много по-голяма от тази през 2009 г. Всичко, което направихме, беше правилно”, обясни още той.

По думите на Караниколов оттук нататък мярката "60:40" ще действа за назначаване на безработни. Той посочи, че основни приоритети на управляващите са били на първо място здравето на хората, а на второ – икономиката да е в кондиция.

„Нашата икономика е в кондиция, но зависим от Европа. В последните години се развиваме от износа. Ударът върху микро, малките и средните предприятия е най-тежък”, каза министърът.

Вдигането на мерките не означава, че хората не трябва да спазват хигиена. Имаме пълно доверие на нашите лекари, които са на първа линия. Пандемията не е отминала, коментира той.

Целия разговор вижте във видеото.