Ефектите от банковия съюз

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Емил Хърсев големият проблем на банковия съюз това е гарантирането на депозитите. "Позицията на Германия е абсолютно категорична - първо всеки си гарантира своите депозити, после ще правим общите механизми за европейските", каза той.

Димитър Чобанов: При нас процедурата е да влезем в банковия съюз преди да влезем в Еврозоната, т.е. да влезем, когато влизаме в ИЕРЕМ 2, т.е. във валутнокурсовия механизъм. От една страна проблемът е, че по-рано го нямаше, но от друга страна проблемът е може би с по-малкото доверие към българските институции. По тази причина европейците изискаха от нас нещо, което е по-тежко и по-различно от стандартната процедура.
Емил Хърсев: По-тежко е, защото ние поемаме едни ангажименти, в това число и чисто финансови. В рамките на този банков съюз се предвижда и създаването на общи фондове, общ механизъм за стабилизиране на финансовата система.

Той бе категоричен, че ако Гърция фалира, България ще трябва да плаща, но не става въпрос за някакви колосални суми, а за балансирана финансова програма.

Димитър Чобанов: Надзорът върху част от банковата система и то върху най-големите банки отива директно в Европейската централна банка. Именно по тази причина сега шест от българските банки преминават през преглед на качеството на активите и стрес тестове - нещо, което те направиха всъщност за цялата банкова система, само че преди три години. Сега минават същото упражнение, което им струва немалки административни разходи.

Той отбеляза, че банките с българска собственост ще има една определена полза при присъединяването на България към Еврозоната, а именно, че те ще имат достъп до ликвидност директно от Европейската централна банка - нещо, което те в момента нямат и в това отношение са един вид неравнопоставени спрямо банките с чуждестранна собственост, които през банките си "майки" всъщност получават такъв достъп.

Вижте целия разговор във видеото.