Писателят Дан Браун пред БНТ: Бъдещето се доближава до нас твърде бързо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Авторът на бестселърите „Шифърът на Леонардо“, „Ад“, „Ангели и демони“ и „Произход“ говори от своята домашна библиотека, в която пази всички чуждоезични издания на своите романи, включително и тези на български език. В специалното интервю за БНТ Дан Браун споделя, че в България има изумителна история и иска да дойде и да я проучи от първо лице.

Винаги съм бил очарован от представата, че науката и религията, всяка по отделно, има своя теория за нашия произход. А аз исках да напиша книга, която изследва и двете версии, както и начинът, по който те си взаимодействат, казва писателят за новата си книга.

Според него новите технологии ще помогнат да решим проблемите с пренаселването на планетата, замърсяването на околната среда и дори с бедността.

Някои смятат, че изкуственият интелект ще се самообучи толкова бързо, че ще стане много по-интелигентен от човешката раса и ще ни зароби. Единственото, за което учените са единодушни, е, че бъдещето се доближава до нас твърде бързо.

"Религията е сторила много добрини на света, тя е един вид морален стожер, който ни помага да проумеем етиката и морала. Но тя функционира и като опорна точка в тежки моменти", добавя писателят.

„Това би било фантастично място (България - бел. ред.) за изследванията на Робърт Лангдън в областа на историята и изкуството. Знам, че не съм бил в България и за мен това е престъпление! На моята възраст, а аз съм на 52, да не съм посещавал вашата страна, а родителите ми са ходили. Но се надявам да дойда!“ – споделя писателят и допълва, че очаква покана, за да посети България.

Уговарянето и организирането на интервюто с Дан Браун продължи близо месец и беше приятно предизвикателство за целия екип. Особено го впечатли фактът, че „Денят започва с култура“ се излъчва всеки ден и обръща толкова голямо внимание на изкуството.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад