Енергетика и енергийни проекти, възможностите за диверсификация

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Енергетика и енергийни проекти, възможностите за диверсификация, ползите и рисковете за нас, енергийната стратегия на страната и необходимите промени!

Очаквате ли, че инициативите в енергийния сектор ще се отразят положително върху цените на крайните потребители? Това е основният въпрос, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи.

В света съществуват няколко вида газови хъбове. Първият газов хъб е открит в Съединените щати 1980 г. За разлика от нас, които се опитваме кавалерийски да решим всички въпроси около създаването на газов хъб в български вариант, в Съединените щати са постъпили по друг начин. Газовият хъб не е създаден от държавата, а от частни агенти, обясни Любомир Денчев.

Това, което днес се коментираше, беше създаването на газова борса, платформа за търговия с природен газ, с оглед предстоящата либерализация и в изпълнение на Регламент (ЕС) № 312/2014. Нещо, което открай време трябваше да се реализира. Газовият хъб представлява област, в която са съсредоточени много газопроводи, които довеждат и отвеждат природния газ и се използва като фигуративна точка за прехвърляне на отговорността. България има твърде ограничени възможности за развитие на такъв хъб, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев.

Хъб Балкан има по-скоро виртуална PR функция за правителството, чиято функция е да осмисли и да създаде по-либерализирана и европейска рамка за строежа на "Турски поток" през територията на България, смята експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Всяка страна се стреми да създаде газова борса, в която да се търгува и държавата трябва да съдейства с пълна сила това да се случи. Практиката показва, че когато се започне и се върви в тази посока, сделките се увеличават, ликвидността се увеличава. Това мнение изказа председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Цялата дискусия гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад