Европа. Паметта. Църквата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Европа. Паметта. Църквата" е новата книга на проф. Калин Янакиев беше повод за разговор с него и Тони Николов. Книгата ще бъде представена на 8 май от 18 часа в Културния център на Софийския университет.

Още в началото Калин Янакиев предупреждава, че тази книга не е политическа, това са есета, които в по-голямата си част са публикувани в портала "Култура.бг". Там е публикувал и горещи политически есета, особено по времето на протестите срещу парвителството на Орешарски, но ги е изключил от книгата, защото според него, горещата политика е проблем на настоящето. По-фундаменталните размисли остават в книгата, а те са за християнската същност на Европа.

Две идеи, според проф.Янакиев, са формирали историческата физиономия на Европа като духовно понятие, те са противоположни една на друга. Едната идея е за християнското човечество, което е едно, независимо от своята многоетничност. Европа е домът на християнското човечество. Римската империя или по-точно спорът за това кой трябва да държи властта за Римската империя, по-скоро е разделяла - разделяла е Константинопол от Рим, разделила е французите от германците в спора кой е имперският народ в Европа, след това е разделила самата съвкупност от германски народи на националната Германия и прокатоличската Австро-Унгария.