Езиковите норми и диалектите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Диалектологът доц. д-р Руска Станчева и литературоведът Йордан Ефтимов гостуваха в студиото на „Денят започва с култура”, където коментираха новото парче на Ицо Хазарта - "Хип хоп". Песента е изпята на диалект.

Кокетирането с диалектите, било то от изтока, или от запада, влиза в една различна функция в текстове, да кажем художествени, и те се използват с определена цел, каза в „Денят започва с култура” диалектологът доц. д-р Руска Станчева. Не че Ицо Хазарта не би могъл да говори по друг начин, когато се наложи. Това е едно намигване към неговите конкуренти, добави тя.

Йордан Ефтимов определи песента като типично рап парче, защото, според него, включва елемента словесно дуелиране. Нещо много типично за американския рап е ти да се дуелираш с някого, каза той. Освен всичко останало, Ицо Хазарта изключително добре успява артистично да влезе в ролята на говорещ на източен диалект, обясни Ефтимов, като уточни, че от гледна точка на съвременното езикознание е абсурдно да говорим за диалекти в наши дни.