Филмови критици срещу правилника за приложение на Закона за филмовата индустрия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Аз дойдох на този пост с декларацията, че ще правя промени. Бях подкрепена от всички гилдии, защото тези промени са дългоочаквани, те са изключително належащи. Законът е от 20 години и е невъзможно по него да се прави европейско кино. Това каза директорът на Националния филмов център Жана Караиванова.

„Когато направихме Закона - на 23 октомври, се оказа, че той би бил невалиден, без един чисто нов документ, а именно правилник по прилагане на Закона. Този правилник от страна на Европейския регламент, който приехме, има много изисквания. Прие се високи критерии на хора, които имат реализация във филмовия процес. В момента критериите са следните – да имат поне 2 филмови произведения или авторски и сродни права. Това ограничава хората, които ще избират кои филми да се правят”, изтъкна директорът на НФЦ.

„На входа на публичния ресурс, който се влива във филмовата индустрия, седят единствено бенефициенти на този публичен ресурс. Хората, които получават субсидии за правене на кино и тези по смисъла на своята професия, които са обвързани с тях, залагат правилата, по които тези публични средства ще бъдат разпределяни. Откакто съществува конкурсният принцип за раздаване на субсидии за проекти, никога не е имало задължително условие кинокритик да присъства в художествените комисии“, отбеляза Антония Ковачева, член на ръководството на гилдия „Критика“ и директор на Българска национална филмотека.

Режисьорът Костадин Бонев призова правилникът да се спазва. Той отбеляза, че професията на филмовия критик включва и филмовия драматург.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад