Фильо и Макензен

Детските мечти остават същите дори по време на война7-сериен телевизионен филм

Държава: България
Година: 1979
Времетраене: 63 минути
Фильо и Макензен
За продукцията
Всички епизоди

Сценарий: Свобода Бъчварова

Режисьор Димитър Петров

Оператор Цанко Цанчев

Художник Богоя Сапунджиев

Музика: Александър Бръзицов

В ролите: Иво Златков, Григор Сотиров, Татяна Лолова, Кирил Господинов, Явор Милушев и др.

Приключенията на две момчета от малък провинциален град в последните месеци преди края на войната с немците...

1 серия

Малък планински град, няколко месеца преди 9 септември 1994. 14-годишни момчета, Фильо и Макензен живеят в голяма къща с двор. Техен верен приятел е кучето Томи. Бащата на Фильо - Тома Пищолски е шивач, а Мицо Ангьов - бащата на Макензен, е файтонджия. Въпреки напрегнатата обстановка около града - с партизански акции и присъствие на немска войска, двете момчета прекарват дните от лятната си ваканция безгрижно и забавно.

Мечтата им е да карат велосипед и понеже нямат такъв, използват запознанството си с младия немски войник Юн, за да я осъществят. Той им подарява няколко каски и противогази, но момчетата веднага ги разменят срещу едно возене на колелото на техен приятел. Макензен не умее да кара добре, с криволичене стига до градския пазар и завършва пътешествието си в кош с домати.

Едва отървали боя, двамата приятели се натъкват на файтона на бай Мицо, който кротко си пие аперитива в кварталната кръчма.

Ядосан на баща си заради слабостта му към алкохола, Макензен се качва заедно с Фильо и Томи на возилото и тримата отпрашват в неясна посока.