Финансови рецепти – разговор в „Още от деня” с Александър Николов и Росица Вартоник

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Голяма част от финансовите проблеми, които възникват в семействата, в домакинствата, имат две основни причини. Едната е внезапна загуба на доход, която може да е свързана със загуба на работа или тежък случай в семейството, другата е лошо управление на личните финанси, коментира в „Още от деня” Росица Вартоник от фондация „Инициатива за финансова грамотност”.

От една страна, колкото и да казваме – да, нямаме пари, от друга страна – аз не съм много убедена, че хората действително следят разходите си и си правят добре сметка, обясни тя.

Дори и да сме добри в краткосрочното управление на финансите, дългосрочният план ни бяга. Не се заделя достатъчно за авариен фонд, за бели пари за черни дни, коментира още Вартоник.

Според Александър Николов от финансова група Карол 90 от хората не планират финансовото си бъдеще. „Натрупаната инфлация от 2000 год. до сега малко хора сигурно знаят, че е над 100 %. Което върху покупателната ни сила означава, че сме загубили половината си пари спрямо 2000-2001-ва год.”, коментира той.

Той препоръча – първата стъпка, която всеки един би трябвало да направи, е да се опита малко повече да се интересува, да види какви се последиците от това, че сега не спестява и не инвестира и след това да потърси кои са най-добрите начини да инвестира средствата си и в какъв хоризонт, посочи Николов.

Да започнеш собствен бизнес е хубаво, но и рисково начинание, заяви Вартоник, като препоръча да се пристъпва към тази стъпка с финансова обезпеченост.

Акценти