Флеминг - човекът, който щеше да се превърне в Бонд

"Не можеш да спечелиш разузнавателната война с играчки"4-сериен телевизионен филм

Държава: Великобритания, САЩ
Година: 2014
Времетраене: 44 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьор Мат Уайткрос

В ролите: Доминик Купър, Ана Чанслър, Лара Пулвър, Самюел Уест, Рупърт Еванс, Лесли Манвил, Анабел Уолис, Стенли Таунсенд и др.

"Какво е преживял, преди да го напише". Легедата за агент 007 е подкрепена с историята на неговия създател. Минисерията "Флеминг - човекът, който щеше да се превърна в Бонд" е копродукция на БиБиСи-Америка и Скай Атлантик, разпространявана от БиБиСи-Свят. Излъчва се премиерно в специалното американско време за британска класика от рубриката "Драмавил".

Логиката говори, че нищо "най-секретно" не може да излезе, дори и преди да стане "свръхсекретно", освен ако не е "одобрено" за масова употреба. Режисьорът Майт Уайткрос /сърежисьор с Майкъл Уинтърботъм на "Пътят към Гуантанамо"/ вероятно съзнателно запълва неизвестността със светски блясък. И неслучайно английските писатели са добри и тренирани. Иън Флеминг, Джон льо Каре, Грем Грийн, Съмърсет Моъм са шпиони и автори на романи.

Иън Флеминг е писателят, но не и прототипът на Бонд. Първообразът е Соломон Розенблум или Сидни Джордж Райли - най-необикновеният таен агент, чийто корени и смърт са толкова неизвестни, колкото и действията му, освен че е бил назначен от Уилям Мелвил в Специалния отдел на Британската полиция, преди и двамата да преминат към Тайните служби, известни по-късно като МИ-5. Мелвил е прототип на желязната "М" в поредицата за Бонд, а в тази тв серия - на адмирал Джон Годфри. Райли е вдъхновението за агент 007, въпреки че Флеминг също има свой опит в историите, достатъчно романизирани, за да се превърнат в легенди.

Сюжетите във филми и книги масово издават травмите по националности: американските - в борба с корупция, руските - с белези от война, италианските - с контрола на мафията, френските - с морала на фалшивото семейство, английските - с играта на вечните шпиони. Британците предвидливо са превърнали тайнствеността на разузнаването в литература и кино с мащаб. Техните агенти продължават да служат на историята, при това още по-легендарно в суперпродукции с митични измерения.

На 15 януари 2017г. БиБиСи анонсира адаптирането на друг шпионски роман от конкурентния за Флеминг - Джон льо Каре. Телевизионната серия ще бъде за героя Алек Лиймас от романа "Агентът, който влезе от изток" със сценарист Саймън Бофой /"Беднякът-милионер"/.

Сюжетът

1938 година. Лондон е неспокоен в очакване на Втора световна война, но това не засяга Иън Флеминг - плейбой, зает с лов на жени, колекционерство на редки книги и бягство от семейната воля. В блясъка на светското безгрижие, под сянката на загиналия баща и преуспяващия брат Питър, Флеминг е голямо разочарование за майка си и мечтае да бъде "изключителен" мъж - герой, любовник и победител. В джаз клуб среща своята съвършена половинка Ан О'Нийл, за съжаление вече прекалено заета.. За утеха преспива с "всеотдайната" Мюриел и бързо влиза в пътя, който властната Ив е избрала. Флеминг ще помага във Военноморското разузнаване на адмирал Джон Годфри. Изглежда нелепо, но нестандартният подход, който предлага за информация от заловени германски подводници, се оказва добро решение. Излиза, че Флеминг няма опит, но има въображение и войната изисква точно това.

ГЕРОИТЕ:

Иън Флеминг /Доминик Купър/ Животът на Флеминг е така вълнуващ и сексуално обвързан както и на неговия герой Бонд. Първата среща е с млад бонвиван, преследващ удоволствия. Втората световна война и морското разузнаване го преобразяват в съвършен и загадъчен мъж.

Ан О'Нийл /Лара Пулвър/ - Елегантна, независима и съблазнителна, Ан е водеща фигура в светския елит. Омъжена е за Барон О'Нийл, но докато той служи в армията, тя спи с вестникарския магнат Езмънд Родърмиър. Срещата с Флеминг е съдбовна и преминава в игра.

Лейтенант Манди /Ана Чанслър/ - Манди е секретарката на адмирал Годфри и свръзка за Флеминг. Способна и тренирана в работата, тя първа забелязва качествата на Флеминг въпреки недостатъците му.

Мюриел Райт /Анабел Уолис/ - Вероятното "момиче на Бонд" мечтае да задържи Флеминг завинаги.

Адмирал Джон Годфри /Самюел Уест/ - Шеф на Военноморското разузнаване, Годфри е скептичен и практичен, той наема Флеминг и остава нещо повече от негов началник.

Питър Флеминг /Рупърт Еванс/ - Вече известен писател, Питър се опитва да поддържа и контролира брат си Иън. Служил е в армията през войната и споменът не го напуска.

Ивлин Флеминг /Лесли Манвил/ - Майка на Иън и Питър, Ивлин е стихия - хладнокръвна, но неудържима. Потънала в цветове и кожи, тя достойно представя образа на силна жена в близък контакт с Чърчил.

Златна Романова

Филмът в Официален сайт