Форумът по сигурност в Мюнхен - коментар на Йордан Божилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Йордан Божилов: Мотото на събирането беше "Глобалният пъзел. Има ли кой за подреди парчетата". Общото чувство на конференцията беше, че светът минава от един период в друг период, за съжаление в по-голяма нестабилност. Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите си и усещането, че няма кой да се справи с регионалните кризи, няма кой да поведе решаването на такива въпроси като разоръжаването, изкуствения интелект, регионални и всякакви други кризи, защото, както виждаме, и Балканите са в една ситуация на нестабилност. Имаме нестабилност в Северна Африка, проблемен е регионът на Близкия Изток - всичко това е един огромен куп въпроси и като че ли няма кой да поведе световната общност към нейното решаване.

Председателят на Софийския форум по сигурно отбеляза, че на форума в Мюнхен учасатниците са говорили за едни и същи неща, но от различна гледна точка и е интересно да се съпоставят изказванията на Пенс и Ангела Меркел.

Йордан Божилов: Пенс говори за това, че трябва да се инвестира повече пари в отбраната, докато Ангела Меркел на практика го репликира, че парите в сигурността не са само парите в отбрана. Това е изграждане на зони на стабилност, подкрепа на държавите да могат да решават своите проблеми.

Вижте целия разговор във видеото.