Габриел: Има европейска програма за създаване на ваксина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За справяне с икономическите последствия от кризата е предложеният от ЕК нов план за възстановяване със 750 млрд., от които 50 млрд. грантове и 250 под формата на кредити. Най-важното в момента е държавните ръководители да се съгласят за тази голяма рамка.

"Аз с нетърпение чакам това решение, за да може след това вече държавите членки максимално да напреднат с националните стратегии.За мен ще бъде важно тези национални стратегии на всяка една от държавите членки, включително и за България, за която са предвидени над 12 млрд. евро, да бъдат в унисон с приоритетите, зададени от Комисията, които са цифровизацията, зеленият преход, икономика, която истински работи за хората и но дава резистнтност за бъдещи такива кризи и по този начин бъдат определени сектори", подчерта еврокомисар Габриел.

Видяхме в тази криза, че цифровите умения не са нещо, свързано с бъдещето, а са част от настоящето. Беше истински стрес тест за нашата цифрова инфраструктура, за образованието, за сектори на икономиката и администрацията и се справихме успешно, подчерта Габриел. И благодари на учителите, родителите и учениците, че успяха да продължат учебния процес.

"Като уточнявам: никога цифровите технологии не могат да заместят социалния контакт", подчерта eврокомисарят.

Какво каза Мария Габриел за програмата "Еразмус" вижте във видеото.