Георги Марков: Борисов е историческата фигура на прехода

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дори и душманите на Бойко Борисов трябва да признаят, че той е историческата фигура на прехода, заяви Георги Марков, бивш конституционен съдия и юридически консултант на ГЕРБ, в студиото на "Още от деня". И той изтъкна три причини за тази оценка - той е първият български политик, който за втори път в тези 25 години демокрация със сигурност ще стане отново премиер; второ - той е втората политическа сила, която побеждава БСП, но 9 пъти подред и за първи път в нейната 70-годишна история я свали на 15% и и отреди едно заслужено място, и не на последно място се показа, че освен роден победител е истински демократ и държавник, защото успя да се надскочи. Той подаде ръка и в името на България, в името на държавността седна на една маса с костинбродските герои, тези, които искаха да няма ГЕРБ, заяви Георги Марков.

Коментирайки вчерашната ситуация с идването на Жозеф Дол и натиска на Брюксел, Марков подчерта, че темата е много деликатна, но това е принципно положение за българските политици, че винаги по някакъв начин са на килимчето към силния на деня. Борисов в момента е изцяло зависим от помощите, които очакваме от Европа - дотам сме се оглозгали, и не може да се прави на главен, поясни юридическият съветник на ГЕРБ. Моето лично мнение е, че не беше работа на г-н Дол да казва кой какъв е в България, каза Марков.

В малка България влязоха 8 парламентарни групи, още преди да започне парламентът имаше независим депутат, а в тези групи са над 40 партии. Много тежко ще е функционирането на Народното събрание, България е парламентарна република и правителството е еманация на парламента, а не обратното, припомни Георги Марков. Може да си факир, магьосник, но нямаш ли зад гърба си законодателен орган, си обречен, поясни бившият конституционен съдия и по този начин коментира въпроса за бъдещо правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепа на Патриотичния фронт и евентуално на АБВ и ще може ли да просъществува един мандат. Той припомни, че плаващото парламентарно мнозинство свали Стефан Савов, почтения премиер Филип Димитров и даде България в ръцете на мафията.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад