Големият влаков обир - Разказът на ченгето

Търсят се крадците или...парите? - Втори филм

Големият влаков обир - Разказът на ченгето
За продукцията

Криминална драма

Режисьор: Джеймс Стронг
В ролите: Джим Броудбент, Том Чеймбърс, Робърт Гленистър, Уилям Милън, Ник Морън, Джордж Костигън, Робърт Гленистър, Джеймс Фокс, Люк Евънс, Тим Пигън-Смит и др.

"Раказът на ченгето" е вторият филм от "Големият влаков обир", представящ двете страни - полицаи и крадци, в историята от 8 август 1963, екранизирана от БиБиСи-1.

"Раказът на ченгето"

Легендарният "Летящ отряд" на Томи Бътлър - с пълно медийно покритие, обществен интерес и екип от детективи, търси крадците от обира на века във Великобритания, но по-големият въпрос е как да открият парите?

ЧЕНГЕТАТА:

Томас Бътлър (1912 - 1970) /в ролята - Джим Броудбент/ Томас Мариус Бътлър бележи метеоритен скок в кариерата си за 10 години - от оперативен полицай до главен следовател. Живее изолирано - вечен ерген с приятелка, който накрая остава да живее с майка си. Изключително потаен, дори пред екипа си. Работохолик, без социален живот, Бътлър посвещава времето си на следствието и изисква същото и от подчинените. Изключителен перфекционист, той не търпи дори грешна пунктуация в докладите. "17 часа работа" е мотото му за всеки ден и за всички, с които работи.

През 1968г., 55-годишен, подлежи на пенсиониране, което сам успява да отложи, за да продължи. Наричан още господин "Един ден" заради репутацията му да лови престъпници "за един ден". Другият му прякор е "Сивата лисица" заради силната му проницателност. Аскет с минимални разходи, Главният следовател Бътлър настоява да шофира сам и наема "Мини купър", с който пести време и средства на управлението. Обсебен от идеята за "лов на престъпника", този непроницаем мъж всява страх, загадъчност и напрежение.

Джак Слипър (в ролята - Ник Морън)

Джак Кенет Слипър (1924 – 2005) е работил като електротехник. По-късно се присъединява съм Кралските въздушни сили и заминава за Зимбабве (Родезия) през 1943. Боксьор в лека категория, печели шампионата на комбинираните игри. Демобилизиран през 1946г., Слипър се връща в Лондон и влиза в полицията на 27 години. Работлив и амбициозен офицер, който рекордно покрива тестовете в Криминалния отдел - за 26 месеца(стандартният срок е 3-4 години). Успява да влезе в престижния "Летящ отряд" през 1962г. и за четири години се издига до инспектор. През януари 1968г. напуска отряда, но през март 1973г. отново се връща. През 1974г. заминава за Бразилия да арестува Рони Бигс, но местните властите отказват да го екстрадират и Слипър се връща с "празни ръце", което иронично е отразено в пресата.

Стенли Мур ( ролята - Том Чеймбърс)

Стенли "Стив" Мур (1927) е известен с "драматичния" арест на Рой Джеймс. Постъпва в "Летящия отряд" през септември 1960г. като сержант и продължава да работи с "Пети отряд". Партньор и приятел на Франк Уилямс, Мур е запален ръгби-играч, известен с физическата си издръжливост, на която се дължи и най-атрактивният арест от "Големия влаков обир". Пенсионира се като главен криминален следовател.

Франк Уилямс (в ролята - Робърт Гленистър)

Криминален инспектор Франк Уилямс е най-възрастният от шестимата в отряда, разследващ "Големия влаков обир". Бивш сержант-майор от командосите в Италия през Втората световна война, Уилямс продължава и поставя собствен рекорд по "трудов стаж" в Южен Лондон. В издадена автобиография описва себе си като "твърд, но способен свободно да преговаря с всеки заловен".

Специалист по търсене на информатори, Уилямс успява седмици по-рано да разбере, че Рейнолдс подготвя "някакъв удар". Предварителният оглед на апартамента му обаче е почти невъзможен заради навика на Брус да се движи с мотоциклет. Джак Слипър описва Уилямс като "много тих и потънал в мисли", "единственият, който познава и успява да преговаря с информатори". Франк Уилямс работи в екип със Стив Мур, който по-късно признава: "Оценявам Франк много високо, той винаги беше много добре информиран".

Другите трима членове от прочутия "5-ти отряд"

Ърнест Милън (1911–1988)

Ърнест Джордж Уилям Милън - нетипичен кадър от "Летящия отряд", уважаван от подчинените. Известен още като "Свирката" заради "имперския" си нос или заради презрението към вътрешните телефонни връзки, които не му пречат да издава заповеди отвсякъде. Милън заедно с Хатърил взима решение за публикуване на имената и снимките на издирваните /дори и на нечии съпруги/ в пресата. Бътлър и Уилямс опонират на този курс на действие, защото се надяват с контакти и информатори да открият повече. Бътлър дори обвинява решението за грешка, която ще позволи на крадците да се скрият извън страната, а това би отнело години за откриването ми. Предупреждението му се оправдава.

Хенри Брук (1903 - 1984)

Хенри Брук е Вътрешен секретар от юли 1962г. до октомври 1964г. Възпитаник на Оксфорд, консерваторът Брук не е типичен "вътрешен секретар" и действията му често предизвикват объркване и спорове относно сигурността. По негово време е изпълнена последната присъда за "обесване" на човек в Англия. Брук получава титлата "доживотен пер" през 1966г.

Джордж Хатърил (1898 – 1986)

Командир Джордж Хатърил е шеф на Следствения криминален отдел на Скотланд Ярд. Говори 6 езика и остава на служба една година повече заради разследването на "Големия влаков обир"

Златна Романова

Официален сайт