Господин Мортагон

"Да покажем справедливост на народа"Телевизионен театър

Господин Мортагон
За продукцията

По Иван Вазов

Сценарий: Пелин Пелинов

Режисьор Асен Траянов

В ролите: Васил Михайлов, Стефан Данаилов, Кирил Варийски, Радко Дишлиев, Пламена Гетова, Николай Узунов, Емилия Радева, Владимир Люцканов, Коста Цонев, Венелин Пехливанов, Марин Янев, Михаил Петров, Жана Караиванова, Владимир Пенев, Ибиш Орханов, Веселин Ранков, Николай Стефанов.

Когато авторът на пиесата прилича на тези, които осмива

Театрална трупа, лишена от държавна субсидия, подготвя спектакъл за реабилитация пред властта и обществото, но няма как да спечели доверието и на двете страни, които реално са във война точно заради демагогията. Накрая и самият съавтор на пиесата влиза в роля, която го разобличава като фалшив герой...

1 част - "Подготовката"

ХІХ век. Румелийска театрална трупа, под ръководството на професионалния актьор Сапунов, представя своите пиеси в първия български театър, наречен "Люксембург", разположен в Източна Румелия с център Пловдив. Това е единствената театрална трупа субсидирана от държавата по онова време. Отношенията между актьорите стават предмет на всеобщи разговори и критики. Йоаким Груев - министър на просвещението, спира държавната им субсидия. Актьорите разбират, че трябва да се представят блестящо с новата пиеса - "Господин Мортагон", за да възвърнат уважението на публиката и държавната субсидия. Автори на тази пиеса са Константин Величков и Иван Вазов, които с творбата си ратуват за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Актьорите се обединяват около благородната цел и започват сериозна работа.

2 част - "Представянето"

Актьорите репетират с увлечение. Главната роля се изпълнява от главния прокурор на Източна Румелия - Димитър Попов. В Пловдив вече се говори за новата постановка. В нея ще се видят много чиновници, които са поставили личното си облагодетелстване над интересите на своя народ. Това тревожи продажните управници. Гаврил Кръстевич, директор по вътрешните дела, забранява на своя служител Попов, да играе в пиесата. За премиерата са поканени много официални лица, включително и Йоаким Груев, който е обещал, че ще има субсидия, ако пиесата е на нужната висота. Заплашеният Попов не идва за спектакъла и групата е изправена пред провал. Константин Величков решава да изиграе главната рола на регента Мортагон. Всички в театъра разбират колко много дребното човече, с гръмко име и огромни амбиции, прилича на сегашните управници.