Асен във времето - филм за Асен Траянов

Пътуване в историята с Асен Траянов, който създава образи и облик на екрана от славното време на Българската телевизия

Държава: България
Година: 2003
Времетраене: 52 минути
Асен във времето - филм за Асен Траянов
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Станимир Трифонов
Режисьор: Станимир Трифонов
Оператор: Цветан Недков

Документалнит филм "Асен във времето" представя портрет на Асен Траянов - ветеран в историята на Българската телевизия с достойно място в Златния фонд на БНТ, режисьор и автор на емблематични рубрики и театрални спектакли по български и чужди автори. Преводач и писател.

Асен Траянов е роден е на 20 юни 1933 в София, Царство България.

Историята на режисьора преминава с кадри от младостта в Двореца на пионерите, където е работил, през студиото на Българската телевизия (БТ) с легендарната поредица "Педя човек, Лакът брада", по чийто разкази се снимат приказките за рубриката "Лека нощ, деца".

Времето минава със снимки от Международния млладежки фестивал в Приморско през 1968 до интелектуалните срещи с публиката, с актьорите на екрана и на театралната сцена. Между тях е запазена и паметна снимка с директора на Българската телевизия от нейния славен период - Иван Славков.

В разговор за личността, темперамента и таланта на Асен Траянов участват семейството, колеги и приятели: критиците Владимир Игнатовски и Атанас Свиленов; писателят Пелин Пелинов; приятелят от детството Никола Анастасов, актрисата и негова състудентка Татяна Лолова; режисьорите Павел Павлов, Жарко Павлович, Йордан Джумалиев, Пламен Масларов, Нушка Григорова; операторите Христо Тотев и Алеко Кузов; музикалният оформител Димитър Герджиков; актьорите Стефан Данаилов, Васил Михайлов, Слава Рачева, Коста Цонев, Гинка Станчева, Йосиф Сърчаджиев, Искра Радева.

Асен Траянов е сред доайените в театъра и за екран, и на жива сцена. Негови са постановките - "Човекът от Ла Манча", "Вестникар ли", "Господин Мортагон", "Арсеник и стара дантела"...

Въпреки този богат живот - със събития, срещи, приятели, предавания и спектакли, в сърцето на Асен Траянов и семейството завинаги остава липсата и тъгата по изгубения син - Теодор Траянов.

Асен Траянов е починал на 21 август 1987 в Париж.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад