Асен във времето /филм за Асен Траянов/

Асен Траянов е човекът, който създаде образи и облик на екрана от славното време на Българската телевизия

Държава: България
Година: 2003
Времетраене: 52 минути
Асен във времето /филм за Асен Траянов/
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Станимир Трифонов
Режисьор: Станимир Трифонов
Оператор: Цветан Недков

Портрет на Асен Траянов - ветеран в историята на Българската телевизия с достойно място в Златния фонд на БНТ, режисьор и автор на емблематични рубрики и театрални спектакли по български и чужди автори. Преводач и писател.

Роден е на 20 юни 1933 в София, Царство България, починал на 21 август 1987 в Париж.

Историята на режисьора преминава с кадри от младостта в Двореца на пионерите, където е работил, през студиото на БТ с легендарната поредица "Педя човек, Лакът брада", по чийто разкази се снимат приказките за рубриката "Лека нощ, деца".

Времето минава от снимки на Международния млладежки фестивал в Приморско през 1968 до интелектуалните срещи с публиката и актьорите на екрана и на театралната сцена. Между тях е запазена и паметна снимка с директора на Българската телевизия от нейния славен период - Иван Славков.

В разговор за личността, темперамента и таланта на Асен Траянов участват семейството, колеги и приятели - критиците Владимир Игнатовски и Атанас Свиленов; писателят Пелин Пелинов; приятелят от детството Никола Анастасов, актрисата и негова състудентка Татяна Лолова;

режисьорите Павел Павлов, Жарко Павлович, Йордан Джумалиев, Пламен Масларов, Нушка Григорова; операторите Христо Тотев и Алеко Кузов; музикалният оформител Димитър Герджиков; актьорите Стефан Данаилов, Васил Михайлов, Слава Рачева, Коста Цонев, Гинка Станчева, Йосиф Сърчаджиев, Искра Радева.

Асен Траянов е сред доайените в театъра и за екран, и на жива сцена. Негови са постановките - "Човекът от Ла Манча", "Вестникар ли", "Господин Мортагон", "Арсеник и стара дантела"...

Въпреки този богат живот - със събития, срещи, приятели, предавания и спектакли, в сърцето на Асен Траянов и семейството завинаги остава липсата и тъгата по изгубения син - Теодор Траянов.