Господин Никой

Нищо не е реално, всичко е възможно, докато не направиш избор...

Държава: Франция, Германия, Канада, Белгия, САЩ, Великобритания
Година: 2009
Времетраене: 150 минути
Господин Никой
За продукцията

Биографична фикция

Сценарист и режисьор: Жако Ван Дормаел

В ролите: Джаред Лето, Сара Поли, Даян Крюгер, Лин Дам Фам, Рийс Ифънс, Наташа Литъл и др.

Момче стои на платформата, докато влакът потегля. Дали ще тръгне с майка си или ще остане с баща си. От избора в това решение зависят възможностите - колкото по-дълго отлага да го направи, толкова повече са вероятностите.

"Господин Никой" е пътуване във времето, с очакване на бъдещето. Знаците са поставени. "Немо" от латински е Никой. Гарата, от която започва историята, е с името "Шанс". Трите жени носят цветовете на Алчността, Тъгата и Любовта - Жълто, Синьо и Червено. (Алюзията с трилогията "Три цвята: Синьо, Бяло, Червено" на режисьора Кшищоф Кешловски е излишна и невъзможна, посланието е друго.)

Филмът е последен с музика на композитора Пиер ван Дормал /починал през 2008/ - брат на белгийския сценарист, режисьор и продуцент Жако Ван Дормал /"Тото Героят" (1991), "Осмият ден" (1996) и "Съвсем нов завет" (2015)/

В ролята на "Господин Никой" е Джаред Лето от групата "30 секунди до Марс".

118-годишният Немо е последният смъртен на Земята, след като човешката раса е станала безсмъртна. През 2092 година, на смъртното си легло, той разказва живота си пред репортер и психиатър, като ревизира изборите, които е правил досега.

Разказът му е неясен, но в живота му се определят три важни момента, когато е бил на 9, 16 и 34 години - всеки с различна възможност от съответен избор.

Получава се сбор от хипотези, но три от решенията го свързват с трите му съпруги - депресираната Елиз, алчната Жан и любимата Ана.

Дори последният му дъх е въпрос на избор, за да приключи съдбата му...

Златна Романова

Награда на публиката за филма на Жако ван Дормаел от Европейските филмови награди /2010/;
Награда за грим на Кати Ван Дам и номинация за най-добър филм от Каталунските филмови награди в Ситгес /2009/;

Награда за операторско майсторство на Кристоф Бокарн и номинация "Бронзов кон" за филма на Жако ван Дормаел от Международния филмов фестивал в Стокхолм /2009/;
Награди за най-добър филм, режисура и сценарий на Жако Ван Дормаел, оригинална музика на Пиер ван Дормаел и монтаж на Матия Вере от Белгийските филмови награди "Магрит" /2011/


Награди за биографична фикция, сценография на Силви Оливе и номинация "Златен лъв" от Фестивала във Венеция /2009/