Героят Тото

Кога и как чуждият живот стана негов

Държава: Белгия, Франция, Германия,
Година: 1991
Времетраене: 90 минути
Героят Тото
За продукцията

Трагикомедия

Режисьор: Жако Ван Дормаел

В ролите: Мишел Буке, Жо дьо Бакер, Томас Годе, Гизела Ухлен, Мирей Перие и др.

Затворен в старчески дом, 80-годишният Томас ван Хазебраук си спомня своя живот и нещастията, които са го сполетели. Осемгодишен, той открил, че причината за всичко това е била в раждането му, когато, вследствие на пожар в родилното отделение, той е бил разменен с друго бебе и така е попаднал в грешния дом и семейство.

Оттогава, ден след ден, Томас наблюдава и се измъчва за онова, което му принадлежи и му е отнето от съседското момче Алфред Кант.

Завистта не му дава покой и Томас постоянно мисли как да накаже своя "звезден брат", понякога с трагични последствия и за близките му. Така получава и прозвището си - "Тото Героят".

Пътувайки в историята, Тото си припомня и въобразява как би протекъл животът му при други обстоятелства.

Дори на старини, мисълта за отмъщение още го държи и не е ясно какъв героизъм ще го обхване от тези спомени или представи...

"Тото Героят" е дебютният игрален филм на белгийския режисьор Жако ван Дормаел, сравняван по фантазии с френския режисьор Жан-Пиер Жьоне ("Невероятната съдба на Амели Пулен", 2001) или обратното, според годините на производство...

Ретроспекцията на живота с "ако" и "какво би било" режисьорът Дормаел абстрактно развива 18 години по-късно и в "Господин Никой" (2009).
В "Тото Героят" участва Паскал Декен - актьор със Синдром на Даун, сниман и в "Осмият ден" (1996).

Златна Романова