Нужните продукти:
1 буркан грах
1 зелка
1-2 стръка праз лук
1 ч. л. кафява захар
1 ч. л. семена кимион
1 сварен свински език
масло
за сос бешамел:
50 г масло
2 с. л. брашно
½ л прясно мляко
½ л сметана
индийско орехче
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Зелето го нарежете, поръсете със захар, сол, оцет и олио, намачкайте го леко. В сух тиган запечете зърната кимион, добавете масло и изсипете зелето да се запържи.
В друг тиган разтопете масло и задушете в него нарязания праз.
Смесете праза със зелето. Разбъркайте и оставете на котлона. След като омекне добавете отцеден граха.
Налейте 1-2 черпака бульон от варенето на езика.
За да направите бешамеления сос запържете брашното, в разтопено масло.
Налейте постепенно млякото, след това сметаната и накрая част от бульона.
Подправете соса със сол, черен пипер и индийско орехче.
Залейте зелето със соса и го изсипете в тавичка или гювеч.
Сложете във фурната да се запече.
Разрежете езика на две по дължина, подправете го със сол и черен пипер и го изпечете на скара или го запържете в масло.
Сервирайте го върху изпеченото зеле с грах.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News