Греховете на баща ми

"Смел е този, който не е опитал дрога"

Държава: Аржентина, Колумбия
Година: 2009
Времетраене: 94 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Николас Ентел и Пабло Фарина

Режисьор: Николас Ентел

С участието на: Хорхе Енрике Абело, Себастиян Марокин, Мария Изабел Сантос и архивни кадри с Пабло Ескобар, Родриго Лара Бонила, Мануел Луис Карлос Галан/ и техните наследници/, Антонио Нуриега Морено, Чезаре Гавиря Трухильо и др.

"Крал на дрогата, килър, чудовище" - това е популярният образ на Пабло Емилио Ескобар Гавиря, босът на най-могъшия наркокартел в ХХ век. Пробвал е всичко без хероин. Картелът му от Меделина контролира 80% от кокаиновия пазар в света. През 1989 сп."Форбс" го класира на 7-мо място сред най-богатите хора на планетата , с лично състояние от 25 млрд. долара. За Хуан Себастиян Марокин Сантос, този мъж е неговият баща, убит през 1993 чрез засечен телефонен разговор между двамата, продължил малко повече от критичните минути за проследяване. Тогава Себастиян е 15-годишният Хуан Пабло.

Този филм е разказ от син за баща с послание за всички, които още не са опитали...

След смъртта на Ескобар, заради страха от полицейски гонения и нарковойни, семейството бяга в Мозамбик, после в Аржентина, където получават убежище с друга самоличност. Синът Хуан приема името Себастиян Марокин, майка му и сестра му също са с други имена. Себастиян завършва образованието си, става архитект и преподавател по промишлен дизайн. Живеят сякаш нормално до момента, когато показен арест разкрива чии наследници са всъщност. През 2000 срещу тях започва процес за пране на пари. След 15 месеца затвор и 7 години съдебно производство обвиненията са снети поради липса на доказателства. След тази съдебна история Себастиян Марокин връща бащиното си име - Хуан Пабло Есобар, и застава с открито лице срещу всички , за да каже, че "обича баща си и ненавижда онова, което е правил".

С подкрепата на майка си и две от жертвите на картела, дава съгласието си за снимките на филма "Греховете на баща ми", в който разказва за историята на рода, за търговията с наркотици, за заплахите и жертвите. Междувременно пише и книга.

За първи път зрителите са поканени в дома на фамилия Ескобар сред фотоси, записи и лични спомени.

Хуан Пабло не одобрява популяризирането на филми, митологизиращи клановете. Смята, че "битката с дрогата е загубена", защото забраните създават голяма корупция и опасна политическа мафия, която е много по-страшна от наркокартелите. Синът Ескобар опитва да се свърже със синовете на жертвите на баща си - политици, сътрудници от службите за борба с наркотиците и конкуренти на пазара, с цел постигане на мир между всички в границите на общия им дом - Колумбия.

*PS През 2018 срещу майка и син от фамилия Ескобар отново е повдигнато същото съдебно обвинение както и през 2000 година. Съдбата на любимата дъщеря-принцеса на Пабло Ескобар - Емануела - остава винаги в загадъчна сянка.

На 22 февруари 2019, след евакуция на живеещите в съседство, 6-етажната сграда "Монако"- някогашен дом и крепост на Пабло Ескобар в "столицата на престъпността" Меделина, е взривена по предложение на кмета на града Федерико Гутиерес. Години наред сградата пустее със следите от един неуспешен бомбен атентат през 1988. Обявена е за продажба, но клиент не се явява. Мястото още носи спомена за страха с духа на Ескобар и привлича мнозина туристи.

Целта на разрушаването на "Монако" е мотивирана като "символ на прераждане в историята на Колумбия", с изграждането на голям градски парк на мястото /в памет на жертвите/.

*Златна Романова

"Милионите на Ескобар"

"Греховете на баща ми", разпространяван като "Кокаинови бандити 2" в Германия, е представен на филмовите фестивали в Сънданс, Мар дел Плата и Биариц. Печели Номинации от критиката в Аржентина и Сънданс и Награди на публиката и журито от Маями и Хавана /2010-11/