Хърсев: В случая на КТБ става въпрос за атентат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В случая на КТБ става въпрос за атентат. За това бе категоричен финансистът и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. Той бе гост в студиото на "Още от деня". Той заяви, че не става въпрос за ликвидна криза и причината за настоящото положение на банката са тенденциозните приказки срещу нея чрез всевъзможни медии.

"Трябва да различаваме кога някой се е разболял и кога, примерно, е ударен с тухла по главата. В случая е ударен масирано с десетки тухли по главата. Да, точно това е случаят и не можем да твърдим, че банката е болна - не е болна", заяви Хърсев.

"Законът предвижда възможност за налагане на административни наказания на лица, които разпространяват слухове с цел увреждане на стабилността на банковата система. Защо не са приложени - не знам. Защо прокуратурата по този начин допринесе за разгаряне на кризата като обвини онзи, който именно трябва да защитава стабилността на банковата система - подуправителя и началник на управлението на банков надзор, колегата Гунев, също не можах да разбера. Но тук стечението на обстоятелствата е такова - всички просто се оказаха на една страна срещу една банка, която БНБ само дни преди това оцени и прецени като стабилна и аз мисля, че с пълно основание така я прецени", коментира още финансистът.

Той заяви, че КТБ е банка с много значителна ликвидност и поставянето ѝ под тази специална мярка на народната банка не е вследствие на естествени процеси.

"Тук не става въпрос за нормално развиващи се естествени процеси в една банка. Ако беше така, бих бил скептичен към оценката на БНБ, но тук не става въпрос за естествен процес. Става въпрос за съвършено субективна масирана атака с непозволени, с всякакви средства", категоричен бе Емил Хърсев. Той оцени действията на БНБ като адекватни и правилни.

Последни броеве

Какъв ще е ефектът от промените в енергийния закон? Белене или нова мощност в Козлодуй - кой е реалистичният проект? 18:25, 22.01.2021 Какво стои зад идеята оборудването на АЕЦ "Белене" да се премести в Козлодуй? 18:20, 21.01.2021 Джо Байдън встъпва в длъжност - специално издание на "Още от деня" 18:25, 20.01.2021 За изборните правила и технологии в година на два вота 18:20, 19.01.2021 Икономика в кризата. Работят ли социалните мерки и справя ли се бизнесът? 18:30, 18.01.2021 За изборните правила и политическите скандали, за високия тон между София и Скопие 18:30, 15.01.2021 В навечерието на изборите - знаците и неизвестните! Говори юристът доц. Наталия Киселова 18:20, 14.01.2021 След политическите консултации при президента Радев - анализът на политолога 18:20, 13.01.2021 След консултациите при президента - необходими ли са промени в изборните правила? Говори Корнелия Нинова 15:39, 12.01.2021
Акценти