Хиперактивните деца – диагноза или симптом

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 2 април бе отбелязан световния ден на аутизма. В забързания ни свят все повече деца страдат от това заболяване. В "Здравето отблизо" ще обърнем внимание на по-широката и по-разпространена проява на този проблем – кога едно дете е хиперактивно, това диагноза ли е или симптом? За това говори гостът в студиото -  логопедът Олга Георгиева.

Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е сред най-често срещаните нарушения на психичното развитие сред децата в ранна предучилищна възраст. Говорим за реално съществуващо емоционално-поведенческо нарушение, при което могат да се откроят три основни подтипа.

Първи тип - с преобладаващ дефицит на внимание – децата лесно нарушават своята концентрация и при най-малки дразнители, шумове и звуци. Те не успяват да се концентрират в поставената им задача, да отделят необходимото внимание за детайлите и често правят грешки от невнимание. Не успяват да следват инструкциите внимателно и пълно и нерядко губят или забравят играчки, книги, моливи и инструменти, необходими за довършването на поставената  задача.

Втори тип - с преобладаваща хиперактивност или импулсивност – това са деца с неизчерпаема енергия. Те са неуморни, непрекъснато скачат, бягат, катерят се. Не остават на мястото си, когато е необходимо да се спазва дисциплина, избързват с даването на отговор на зададен въпрос, трудно им е да чакат на опашка или да спазват ред.

И комбиниран тип – най-често изразената симптоматика, при която се срещат и двата типа, описани прояви.

Много често при децата под 6-годишна възраст някои от симптомите остават неразпознати от родителите или възпитателите и се приписват на лошо възпитание или свръхчувствителност. Ако подозирате, че вашето дете страда от това нарушение, трябва да знаете, че това медицинско състояние има реални невробиологични причини и не е резултат от родителска грешка. То засяга милиони деца по света и е лечимо при адекватни терапевтични практики на различни специалисти в областта на детско-юношеското психично здраве.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад