Хористите от "Инсакрис"

Предаване: Ателие, 01.07.2016

В предаването
Всички броеве

Новият епизод на Ателие е посветен на това как се прави концерт в България. Но не какъв да е концерт, а концерт, посветен на християнското песнопение. Хористите от "Инсакрис" допуснаха камерата на Ателие да проследи целия процес още от репетицията.

Концертът е част от фестивалната програма "Ангелогласие", организиран от Боряна Найденова. Тя ни разказа за битките си да показва изкуството, което харесва; за това как цял живот се бори с трудности и предразсъдъци в България; за това, че нито една културна институция в България не е застанала зад тяхната кауза. Единствените партньори са Софийският университет и Национална галерия - музей на православното изкуство, крипта на храм паметник "Ал. Невски", a най-големите меценати са самите те – хористите и техните приятели.

На концерта присъстваха още и Фредерик Таверние - Велас, доктор по философия, специалист по византийско пеене, изследовател и педагог, и Жан Етиен Ланджани - композитор, педагог, специалист по традиционно корсиканско пеене. Те подготвиха хористите на "Инсакрис" с нов репертоар и пяха свои солoви изпълнения. Фредерик и Жан-Етиен споделиха, че във Франция тази музика - старото християнско пеене и музикантите, които я изпълняват, имат различен статут.

Свещеник Стилиян Табаков разказа какъв благодат е музиката, как музиката изцелява душата особено когато тя е посветена на Бог.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад