Игрите на властта: последиците - анализ на Борислав Цеков и Александър Симов

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Александър Симов отбеляза, че БСП не се е дистанцирала след оставката на Цветанов. Що се отнася до оценката за последните скандали, те показвали ясно стила, начина и идеологията на управлението в България.

"Стана ясно, че има цяла мрежа от хора, мастити партийци, чиято основна цел в управлението е да се сдобият с евтини апартаменти. И това беше обобщено от Цветан Цветанов като "битовизъм".... Битовизъм ли е да търсиш разликата в един апартамент, която е близо 1 милион лева. Това не е битовизъм. Това е стил на управление и ясно доказателство какво представлява това управление."

Въпреки че това е проблем на политическата класа и назад през годините, Симов смята, че обобщаването не бива да ни пречи да видим, че сегашният скандал се отнася за управлението на ГЕРБ.

Борислав Цеков се съгласи, че скандалите са били тежък удар за управляващите. Той подчерта, че навсякъде по света когато хора, които са на върха и на държавна заплата, а демонстрират имотно състояние над средното, това предизвиква въпроси и обществено недоволство.

"Премиерът Борисов до голяма степен успя да затвори този скандал от гледище на пряката атака на управлението. Да, отзвуците, коментарите, оценките ще продължат, но сменянето от държавни постове на хората, които бяха замесени в този скандал, който предизвика това широко обществено недоволство и критика към управлението, затвори до известна степен скандала."

Цеков добави, че сега предстои как това ще се отрази на предизборната кампания. Според него, при това положение, след оставките ГЕРБ ще съумее да се окопити, ако срещу себе си няма опозиция, която да изведе други теми за остро настъпление срещу управлението. А Цветанов и близкото му обкръжение ще бъдат многократно мотивирани да мобилизират партията и да се явят успешно на изборите.

Акценти