Илия Кръстев, IT предприемач: Кризата с COVID19 беше стрес тест за индустрията

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Илия Кръстев отбеляза, че по време на извънредното положение, предизвикано от коронавируса, технологичният бизнес в нашата страна е доказал гъвкавост, тъй като много успешно и бързо българските компании са преминали на такъв режим за разлика от някои други конкурентни пазари.

"Ние доказахме, като пазар, че в такава ситуация, имаме възможност да запазим непрекъснатост, което ще бъде част от решението на тези компании с кои пазари да работят."

IT предприемачът прогнозира, че в близките години България може да развие сектори, чрез които да заеме по-добро място на европейските пазари заради прогнозираната възможност да се освободят някои, ниши, заемани досега от Китай. Кръстев е оптимист, че при новия старт, след като отмине кризата с COVID19, ще има повишен интерес към балканската и в частност към българската промишленост, а страната ни може да се превърне в своеобразен хъб за правене на бизнес с ЕС.

Във връзка с очакванията за електронното здравеопазване Кръстев заяви, че поради социалната изолация, проектът за електронната здравна карта се е забавил по причини на административно ниво. Все още по него не се работи по същество, но се очаква този месец работата да продължи.

Друг проект, който IT специалистите са готови да предложат, е платформа за административно обслужване на гражданите, т. е. дигитализиране на дейностите, които се извършват на гише.