Има ли лечение за здравната система - разговор с министър Мирослав Ненков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравната реформа и парите за здраве. Д-р Мирослав Ненков, министър на здравеопазването в служебния кабинет, беше гост в студиото на "Денят започва", за да разговаряме по тази тема.

Парите, които бяха гласувани за актуализация на бюджета на НЗОК, ще стигнат за следващите два месеца, но вероятно няма да са достатъчни до края на годината, това заяви д-р Ненков и призна, че системата на здравеопазването в този вид очевидно има някакъв дефект. Тя има нужда от още пари. Начинът за решаването на проблемите там обаче е комплексен и няма как да се случи в рамките на управлението на служебния кабинет.

Министър Ненков увери, че в момента няма болници, които да са заплашени да бъдат затворени заради липса на пари. Той допълни, че в страната ни има много болници, но по-малките от тях изпълняват важта социална функция.

Д-р Ненков посочи, че приемайки поста на служебен министър на здравеопазването, е поел своята отговорност на човек, който не е безразличен към проблемите в системата. Той обясни, че са предприети мерки да се подобри ефективонстта на работата на екипите от Спешна помощ, като не бъдат товарени с допълнителни дейности, които са несвойствени за тях, докато в същото време могат да помогнат на хора, които реално имат нужда от тях. За пример той даде отмяната на заповедта екипи на Спешна помощ да трянспортират пациенти от болницата до дома им или развозването на пациенти от спешните екипи между отделните звена на изследване на една болница.

Като друг проблем в Спешната помощ д-р Ненков посочи факта, че на младите лекари там беше отнета възможността на специализират.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад