Има ли мляко в кашкавала?
Предаване: Още от деня, 07.06.2019
This is a modal window.
Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: Щом наименованието е млечен продукт, трябва да има и мляко. В повечето продукти има. Данните на земеделското министерство, те са верни. Няма как да ги оспорвам, особено количеството мляко, което се събира чрез фонд "Земеделие" и то е напълно прозрачен и достоверен метод за събиране. Има няколко възможности за отклонение. По-добрият за потребителите е когато освен млякото има малко повече вода в млечните продукти. Другият вариант е с имитиращия продукт, растителните мазнини и т.н. Въпреки че, това сирене е трудно усвояемо от организма, защото не може да протече нормален процес на зреене и затова сиренето по БДС минава срок ва зреене и фермантационнен процес от 45 дни вече този протеин е лесно усвояем от организма.
Богомил Николов, председател на Национална асоциация "Активни потребители": Години наред ние го говорехме това с половин уста и сега най-радващото е, че земеделското министерство публикува такава статистика, защото преди пет години дори и това нямаше да направи. Сега поне вече признаваме, че имаме очевиден проблем. Това е първата стъпка, защото вече от тук не може да отричаме явлението. Ясно е, че то е статистически доказано и от тук насетне трябва да видим в какви посоки трябва да върви то и къде се проявява. Ние от години тръбим и казваме: "Добре, хубаво има наредба в реда за супермаркетите, дори и тя да работи перфектно, какво се случва след това с всички тези продукти, в които се влагат млечни продукти?" Какво има в шопската салата, какво има в баничката, какво има в училищния стол, какво има в хотела, в който се хранят хората?
Вижте целия разговор във видеото!
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News