Има ли смисъл да пазаруваме в "черен петък" у нас?

Предаване: 100% будни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Случаят с името на деня на масовите разпродажби „черен петък“ е малко по-различен. Той е точно след Деня на благодарността в Съединените щати, който се възприема за начало на коледния пазар.

Терминът „Черен петък“ се използва за първи път във Филаделфия в началото на 60-те години на миналия век. Измислен е от служители на местната полиция заради големите задръствания по пътищата в града и множеството инциденти. Всъщност стресът, който потребителите изживяват преди и по време на черния петък може да се сравни със стреса, който са изживели финансистите през всички останали черни дни за световната икономика. Именно затова още през 1997 година няколко неправителствени организации в Щатите са се обединили зад идеята да превърнат „черния петък“ в ден без покупки. Засега официално съботата след Черния петък е приета за Международен ден без покупки. Но то всичко и без това вече е изкупено.

В студиото на "100% будни" днес разговаряхме със Стойне Василев, финансов консултант, и Анджела Родел, преводач и актриса, за това печелим или губим от черния петък, измервайки не само в пари, но и във време.
Печелим или губим от Черния петък, ако измерваме не само в пари, но и във време? Попитахме ги още кои стоки или услуги си заслужава да закупим в този ден и как да не надвишим бюджета си? Винаги ли трябва да пазаруваме с предварителен списък и как да разпознаем ментета намаленията?

Акценти