Министър Петкова: Държавата не влияе на свободния и на регулирания пазар на тока

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Синдикатите и бизнесът се готвят за протест срещу повишението на електричеството за индустрията на свободния пазар. Те очакват увеличение между 30-60% на тока за бизнеса. Затова настояват министерството да вземе мерки. В противен случай излизат на протест.

Министър Петкова намира за притеснителна информацията за очаквано високо повишеине на цените на тока. Тя припомни, че затова през декември министерството е провело две срещи с бизнеса, производителите и търговците на ел. енергия, както и синдикатите и Комисията за енергийно и водно регулиране. В същото време обаче, министър Петкова изтъкна, че тъй като става дума за свободния пазар на електроенергия, то там цените се определят от търсенето предлагането. За разлика от него на регулирания пазар, където са всички битови потребители и всички консуматори на ток - небитови потребители, които са присъединени към мрежите на ниско напрежение, цената се регулира и определя от КЕВР.

Теменужка Петкова - министърът на енергетиката:
"Държавата не може да влияе нито на свободния, нито на регулирания пазар. целта на промяната в Закона за енергетиката и отделянето на КЕВР към българския парламент беше именно това - изпълнителната власт да няма нищо общо с регулирането на цената на електрическата енергия. Що се отнася до свободния пазар, държавата категорично няма как да се намеси..."

На среща през декември министърът е призовала представителите на българския бизнес да назоват търговците на електроенергия, за които имат съмнения, че предлагат много по-високи цени от пазарните, според информацията, предоставена от бизнеса. Доказателствата за това е трябвало да бъдат предадени на КЕВР. По думите на Петкова бизнесът не е отговорил на този призив и не е посочил фирмите, които злоупотребяват със своето положение на пазара. Затова и заради появилия се широк дебат в обществото по този проблем, през януари тя отоново е инициирала среща в същия формат. Представителите на бизнеса обаче са отказали да дойдат на срещата. Поискали са разговори директно с премиера.

Според Петкова въпросът е "има ли въобще такъв проблем". Съгласно промените в Закона за енергетиката, от 1 януари т. г. всимки производители на електрическа енергия над 5 мегавата са дължни да продават своята енергия на Българската независима енергийна борса, включително и дружествата от държавната енергетика.

Теменужка Петкова - министърът на енергетиката:
"Цената, която се постига на Българската електроенергийна борса, е пазарната цена. Средната пазарна цена е 76.09 лв. към днешна дата в рамките на днешния ден постигната цена за утрешния ден на платформата "ден напред" е 69 лева. Това е цената, която излиза от производителите на ел. енергия. Оттук нататък - как стига до цена от 100-120 лв. за мегаватчас, каквато бизнесът твърди, че се предлага, за мен е огромна загадка."

Целия разговор можете да проследите във видеооткъса.

Акценти