Инспекция преди Световната купа по гребане в Пловдив

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За пореден път Пловдив ще бъде домакин на състезание по гребане от световен мащаб. От 10 до 12 май ще се проведе първият кръг от Световната купа по гребане, което е старт на годишните състезания за спечелването на приза за 2019 година. Проверката от ФИСА премина без забележки, а впечатлението оставено от отличната организация на миналогодишното Световно първенство бе затвърдено.

Камерън Алан – мениджър на ФИСА за Световната купа по гребане: "Международната федерация по гребане няма абсолютно никакви притеснения, че ще има проблем за града. Организационният комитет се справят за организацията на този първи кръг на Световната купа за тази година. Така че сме тук, за да проверим още веднъж, че всичко ще протече по вода, както се казва и ще бъдат спазени всички изисквания.

След поредица от успешни домакинства на Световни първенства, Пловдив за първи път организира Световната купа.

Иван Попов, председател на Организационния комитет на Световната купа за България: "Тази година Община Пловдив отново помага. Всъщност, грижи се за съоръженията си. Отдели една добра сума, която ще послужи за иновация на контролните кули, малко хидроизолация по финалния комплекс и най-важното е - една временна ограда, която и бъдещи състезания ще могат да ползват и която е изключително важна за безопасността при провеждане на състезанията."

Състезанието е от изключителна важност за отборите, тъй като то е стартово за годината и от него до голяма степен зависи крайното класиране. Следващите два кръга от Световната купа са в Познан и Люцерн. Кулминацията за годината е Световното първенство през септември, където ще бъдат раздадени 80 процента от квотите за Олимпийските игри в Токио догодина. За съжаление, това може да се окаже последното домакинство на Пловдив за състезание от такъв ранг.

Георги Титюков зам.-кмет на Пловдив: "Последните изисквания на ФИСА са свързани с това всяко състезание да се провежда с допълнителен канал на съоръжението, който да служи за загрявка и придвижване на състезателите към старта и след финала.

И този път БНТ остава верен партньор на този спорт у нас с преките си излъчвания на състезанието от Гребния канал в Пловдив.

Акценти