Инвестиционната мярка 4.1 - как се отразява на сектор "Зърнопроизводство"?

Предаване: Бразди, 28.05.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как новите условия на прием на Инвестиционната мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони се отразява на сектор "Зърнопроизводство"?

"Сектор "Зърнопроизводство" не е приоритетен за Министерство на земеделието и храните през този програмен период и съответно ранкинране е с по-малко точки за нашия сектор", заяви за "Бразди" Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Приоритетни са зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство и при тях се получават повече точки. Русалов посочи, че има стопанства - от малки до средни такива, които не са модернизирани и са очаквали през този период да го направят, но сега не достигат средства до тях.

Тодор Николов, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника, отбеляза, че средната възраст на комбайните у нас вече е между 18-20 години, минали са няколко години без подновяване на парка, при тракторите положението е още по-драматично - средна възраст над 25 години. При новите условия на прием на Инвестиционната мярка 4.1 купуването на нови машини ще се забави, прогнозира той.

"Програмата за развитие на селските райони в частта в подкрепа на земеделските стопани е направена, за да ги подкрепи в посока те да станат пазарно устойчиви и конкурентоспособни", поясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад